Seneste nyt

6. December: Da Claus Jensen sikrede den første oprykning

af

Julekalenderens andet historiske tilbageblik går tilbage til 1995, hvor en vis Claus Jensen sikrede klubbens første oprykning nogensinde.

Der er øjeblikke i en klubs historie, der bare står mere klart end andre. Et sådan øjeblik indtraf en eftermiddag i 1995, hvor Nykøbing FC – eller Nykøbing F. Alliancen som klubben hed dengang – pludselig befandt sig i en knald eller fald-oprykningskamp i Jylland.

Forud for kampen var der gået halvandet år siden sammenlægningen af B1901 og B1921, og gradvist var det sammensatte hold af lokalrivalerne fra B1901 og B1921 begyndt at blive mere sammenspillet.

En forløsende scoring og fem nervepirrende minutter

Klubben var endt på fjerdepladsen i sin første sæson i Danmarksserien, men ifølge journalist Torben Mølgaard, der har fulgt klubben fra starten, var det tydeligt, at klubben og spillerne langsomt begyndte at finde hinanden bedre.

– Man havde i anden sæson bevaret stammen fra første sæson – de var jo alle amatørspillere, og dem måtte man selvfølgelig ikke give kontrakter. Så holdet begyndte langsomt at finde deres niveau i takt med, at de blev bedre sammenspillet, fortæller Torben Mølgaard.

Selvom holdet så bedre og bedre ud, så lå det ikke i kortene, at anden sæson i klubbens historie skulle kaste en oprykning af sig – pludselig kom der dog medvind i sejlene.

– Mod slutningen af sæsonen lignede det ikke, at det ville lykkes at rykke op. Der var blandt andet en storkamp i Nykøbing F. Idrætspark, hvor man mødte Døllefjelde. Det var selvfølgelig et stort prestigeopgør, men Nykøbing endte med at tabe 3-0 selvom, at der sad omkring 2000 på lægterne.

– I de efterfølgende kampe fik man taget sig sammen, og så vandt Alliancen tre af de sidste fire kampe, hvorfor man stod i en position, hvor oprykningen var mulig i sidste spillerunde, hvor man skulle møde Kolding BK på udebane, siger Torben Mølgaard.

Skulle klubben rykke op i 2. division krævede det utvivlsomt en sejr over Kolding, men sideløbende med egen kamp udspillede der sig et lige så vigtigt opgør et andet sted i samme by, og det gav et højdramatisk afslutning på sæsonen med Nykøbing F. Alliancen som den helt store vinder.

– Alliancen skulle selv vinde, men man var samtidig også afhængig af andre resultater. Den anden klub i Kolding, Kolding IF, mødte Dalum, og i den kamp måtte der ikke være en vinder, fordi så ville et af de hold stryge forbi Nykøbing F. Alliancen.

– Nykøbing vinder 2-1 efter en mål 10 minutter før tid af Claus Jensen, men derefter gik der 5-6 minutter før man vidste, hvad resultatet var i den anden kamp. Kampen var heldigvis sluttet 0-0, og så kunne jublen bryde løs over oprykningen, mindes Mølgaard.

Det afgørende mål blev sat ind den senere Premier League-spiller og nuværende sportsdirektør i Nykøbing FC, Claus Jensen, og selvom han var ganske ung i 1995, så husker Torben Mølgaards hans talent som åbenlyst.

– Claus Jensen var en meget dominerende spiller dengang. Hans talent var åbenlyst på trods af, at han blot var 17 år. Han var en individualist, og han var virkelig en profil i de første år af klubbens historie. Det var meget sigende, at det netop var ham, der afgjorde kampen og sikrede oprykningen, siger han.

Frygtelige nerver, enorm befrielse og fællessang i klubhuset

En der oplevede klubbens første oprykning til 2. division indefra, var den daværende bestyrelsesformand og borgmester i Nykøbing F. Kommune, Poul-Henrik Pedersen.

Han husker dagen som en dag, der var fyldt med nerver og ikke mindst et par cigaretter mere end sædvanligt.

– Jeg har altid haft frygtelige nerver på før fodboldkampe, så den dag røg jeg endnu flere cigaretter, end jeg plejer at gøre. Jeg husker stadig det forløsende mål, og jeg kan også stadig se det for mig, hvordan Claus Jensen elegant får lagt bolden til rette inden, at han banker den ind. Det er det største, jeg har oplevet, siger den daværende formand inden, at han indrømmer, at han i ren jubelrus glemte alt om den sideløbende kamp et andet sted i Kolding.

– Jeg husker faktisk slet ikke de der minutter, som man ventede på før, at oprykningen reelt var en realitet. Jeg var fuldstændig sikker på, at vi var rykket op, og ænsede ikke andet end ren jubelrus over, at det var lykkes.

Der var store ambitioner for klubben, da den blev dannet i starten af 1994. At oprykningen tilbage til divisionsfodbolden skulle komme allerede året efter, var dog ifølge Poul-Henrik Pedersen alligevel noget af en befrielse.

– Det var en enorm befrielse at rykke op allerede i klubbens anden sæson. Vi var jo selvfølgelig optimister, men når man kigger tilbage, så var vi sgu nok også lidt naive – det er sommetider sundt, når man ikke ved, hvad man egentlig står overfor.

– Oprykningen kom noget hurtigere, end jeg havde turde håbe på. Dengang var det jo også lidt mere uvant, at erhvervslivet skulle støtte noget sport, men vi havde alligevel fået samlet en del. Så det var også en stor befrielse at kunne vise dem, der troede på os, at her kunne de se, hvad vi sammen kunne opnå, hvis vi stod sammen, siger Poul-Henrik Pedersen inden, at han ikke kan lade vær med at trække paralleller til nutiden.

– Det er meget lige det, som klubben også oplever i dag. Dengang sagde folk, at det var komplet urealistisk med et hold i 1. division ligesom mange også har sagt det nu om Superligaen. Vi viste allerede dengang, hvad vi kunne skabe, hvis vi stod sammen, og jeg er også en af dem, der er overbevist om, at vi kommer i Superligaen med den ledelse, vi har nu. Hvis vi står sammen, er jeg slet ikke i tvivl om, at det sker.

Divisionsfodbolden var dermed tilbage på Lolland-Falster og selvom Poul-Henrik Pedersen har haft mange gode oplevelse med klubben, så står oprykningen og fejringen af denne alligevel som et af de klareste og bedste minder.

– Dengang kørte bestyrelsen jo til kampene med spillerbussen, og vi fulgtes naturligvis også hjem efter kampen. Vi fik selvfølgelig lidt sodavand på vejen inden, at vi så kom hjem til klubhuset, hvor vi satte os ind. Så tog Claus Jensen sin guitar frem, og så sad vi alle og skrålede med til langt ud på natten. Det var meget amatøragtigt og nede på jorden, men det var en fantastisk oplevelse.

– Jeg har haft rigtig mange gode oplevelser i klubben, men den her oplevelse er den, der står klarest i hukommelsen. Det var første gang, at vi markerede os og viste, at det kunne lykkes, hvis vi arbejdede sammen, slutter han.

Efter oprykningen fortsatte den massive lokale opbakning, og efter fire runder i 2. division indtog man førstepladsen. Siden knækkede koden en anelse, og det blev til nogle omskiftelige sæsoner for Nykøbing F. Alliancen i slutningen af 90’erne.

Følg med i NFC-julekalenderen og næste historiske tilbageblik, der fører os op i starten af årtusindet.