Seneste nyt

19. December: Genrejsningen af projektet – da klubben blev til Nykøbing FC

af

Bag dagens julekalenderlåge finder vi historien om dengang, hvor B1901 og B1921 endegyldigt blev lagt sammen og hvor spadestikket til et Superligahold på Lolland-Falster blev taget.

Efter nogle utroligt succesfulde år i starten af det nye årtusinde, levede holdet, der dengang hed både Nykøbing F. Alliancen og Lolland-Falster Alliancen, en omskiftelig tilværelse i divisionerne.

I 2007 rykkede man som beskrevet tidligere i julekalenderen tilbage i 1. division efter en dramatisk nedrykning, men herefter gennemgik man en periode uden større sportslig succes.

Lolland-Falster Alliancen endte med i slutningen er 00’erne og starten af 10’erne at ligge i 2. division mere eller mindre kontinuerligt, hvorfor der i 2013 blev taget en stor beslutning omkring holdet.

Sammenlægningen mellem B1901 og B1921 blev endegyldig, hvorfor de to traditionsklubber blev til moderklubber for hvad, der nu skulle være hele Lolland-Falsters fodboldflagskib.

Journalist på folketidende Torben Mølgaard har været med omkring klubben hele vejen fra 1994, og han husker den endelige fusion som en nødvendighed, hvis der skulle være topfodbold på Lolland-Falster.

– Det var den endegyldige opbakning til, at man skulle have én fodboldklub og ét fodboldhold i byen i stedet for de to, der sideløbende med overbygningen stadig havde eksisteret.

– Undervejs havde den ene af moderklubberne trukket sig lidt fra projektet, men det stod rimelig hurtigt klart, at ingen af holdene for alvor kunne stable noget på benene på egen hånd. Man gik derfor tilbage til, at det var vejen frem med én klub samt én ledelse, og det var så det, der førte til den endelig sammenlægning, der blev officiel 2013.

– Signalværdien i det var også vigtig, og jeg tror, at det var vigtigt for klubben endeligt at signalere, at man var én klub. Jeg er også meget overbevist om, at det var med til at både Claus Jensen og Claus Meyer et par år senere så nogle perspektiver i projektet, fortæller Torben Mølgaard.

Havde man forventet sportslig succes fra den ene dag til den anden blot på baggrund af en endelig sammenlægning, så tog man dog i første omgang fejl.

– Efter sammenlægningen havde klubben ikke med det samme den store sportslige succes. Holdet lå i 2. division og økonomien på daværende tidspunkt gjorde måske også, at det bare ikke var til mere end et midterhold i 2. division. Sådan var det et par sæsoner, hvor der undervejs naturligvis også var tegning til mere. Det hele var bare lidt for svingende, siger Mølgaard.

To gange Claus med store ambitioner

I 2015 skete der nok engang store ting i Nykøbing FC, da den tidligere Nykøbing F. Alliance- og landsholdsspiller Claus Jensen meldte sig på banen sammen med stjernekokken Claus Meyer.

De to herre kom med en klar plan – topfodbolden skulle tilbage til Lolland-Falster og det gerne med Superliga-fodbold senest i 2020.

Torben Mølgaard husker indtoget i klubben som et friskt pust til fodbolden på landsdelen.

– Hvis man skal lave en seriøs fodboldklub, så er det 100 procent afgørende, at man har et fornuftigt økonomisk grundlag. Én ting er, at man gerne vil hente spillere udefra, men hele setuppet bagved kræver også meget, og her blev der i 2015 skruet på nogle knapper, så det hele blev meget mere professionelt.

– Der blev hentet fysiske trænere og folk i andre roller ind, som kunne være med til at udgøre en mere professionel enhed, og det gav et stort rygstød mod at tage skridtet videre fra 2. division.

– Planerne om Superliga senest i 2020 var et friskt pust til fodbolden på Lolland-Falster, og det var et stort forsøg på ligesom at sætte noget i gang og skabe en ny storhedstid for fodbolden på landsdelen.

Lanceringen af den nye sportslige strategi viste sig hurtigt at give pote, da klubben relativt hurtigt sikrede sig en oprykning til 1. division.

Ifølge Torben Mølgaard har den endelige sammenlægning af B1901 og B1921 samt Claus Jensen og Claus Meyers indtog været altafgørende for, at Lolland-Falster nu har et hold, der leger med i den sjove ende af 1. division.

– Hvis ikke Claus Meyer og Claus Jensen var kommet ind med den her plan efter den endelige sammenlægning, så havde Nykøbing FC formentlig den dag i dag stadig været 2. divisionshold.

– Jeg tror reelt kun, at der er én klub på Lolland-Falster, der kan være på det niveau, som Nykøbing FC så er på nu. Brandet og økonomien bag klubben tillader, at det er realistisk at tro på, at man kan stikke næsen frem og blande sig i det fornemmeste selskab i Danmark, slutter han.