Seneste nyt

Klublegenden Biri Biri er død

af

Biri Biri døde søndag i en alder af 72 år. Offensivspilleren repræsenterede vores ene moderklub B1901 fra 1972-1973 og fulgte klubben resten af livet, hvorfor han også var med i ejerkredsen af Nykøbing FC.

Biri Biri, der bar det fulde navn Alhaji Momodo Nije, er død i en alder af 72 år.

Det var langt fra hverdagskost, at en afrikansk mand kom til dansk fodbold tilbage i starten af 1970’erne, men ikke desto mindre blev det tilfældet efter en B1901-træningstur til Gambia, hvor Biri Biri gjorde stort indtryk.

B1901-træner og senere landstræner Kurt Nielsen så et stort potentiale i angriberen, hvorfor han skiftede til vores ene moderklub, B1901, i 1972, hvorfor han blev den første afrikaner i dansk fodbold.

Gambianeren spillede efterfølgende i klubben fra 1972-1973, og her nåede han blandt andet at repræsentere klubben i en pokalfinale mod Randers Freja.

Biri Biri var ikke længe i klubben inden, at han fortsatte karrieren i Sevilla, men den altid smilende og imødekommende gambianer gjorde et stort indtryk på alle i klubben, lige såvel som klubben også gjorde et stort indtryk på ham. Biri Biri fulgte derfor klubben til det sidste og ikke længe før hans død skulle han haft besøgt NFC, men blev desværre forhindret.

Vi hylder Biri Biri ved torsdagens kamp i Fredericia ved at spille med sørgebind, imens der ligeledes vil blive holdt ét minuts stilhed til ære for klublegenden.

Biri Biri var Claus Meyers barndomshelt

Selvom Biri Biri blot var i B1901 i ét år, nåede han at gøre stort indtryk på mange mennesker. Det gælder sig både medspillere og folk, der så til udefra.

En af dem, der virkelig husker Biri Biri er Claus Meyer, som husker gambianeren ganske klart for sine egenskaber på banen, men som også fik et forhold til ham i forbindelse med NFC.

– Jeg husker tydeligt, da jeg som 10-årig var i Idrætsparken til pokalfinalen sammen med min farfar, Verner Nielsen. Når jeg lukker øjnene, kan jeg stadig huske stemningen fra kampen. Aldrig tidligere havde jeg set så mange tilskuere til en B1901 kamp, og aldrig havde vi siddet så langt fra banen og haft så fin en udsigt til spillet på banen, der desværre endte med en 2-0 sejr til Randers. Biri Biri blev min store helt, også selv om han senere rejste til Spanien for at spille for Sevilla FC, hvor han nåede at score 34 mål i 109 kampe og hvor han blev en absolut legende blandt fansene i løbet af de fem år i klubben, mindes Claus Meyer.

Biri Biri døde i søndags – samme dag som NFC rykkede i 2. division. Claus Meyer finder dog trøst i, at Biri Biri vil blive hyldet og husket i sit hjemland.

– Søndag var en sorgens dag for NFC’s venner. Først og fremmest fordi Biri forlod os, men også fordi Nykøbing FC samme dag rykkede ned i landets tredjebedste fodboldrrække. I NFC tænker vi ligesom Churchill; This is not the beginning of the end, but the end of the beginning. Vi skal nok komme I Superligaen, vejen er blot blevet lidt længere.

– I Gambia, er jeg sikker på, at Biri Biri den kommende tid vil blive vist den allerstørste respekt. Derefter er jeg overbevist om alle Gambianske fodboldspillere vil lade ham hvile i fred for, at de selv kan finde styrke og inspiration i den måde hvorpå Biri forvaltede sin professionelle karriere og sit liv udenfor banen, siger Meyer.

Claus Meyer har derfor masser af gode minder om hans barndomshelt, Biri Biri, hvorfor det da også var helt specielt for ham, da han i 2015 fik Biri Biri i røret midt under et radiointerview på P3.

– I efteråret 2015, hvor jeg var i P3 Liga for at forklare min investering i NFC, fik jeg på magisk vis, midt under udsendelsen, fat på min barndomshelt Biri Biri i en telefonboks i Gambia. Vi blev enige om, at han skulle overtage en af mine aktier som tak for alt, hvad han har gjort for klubben, og alt hvad han har givet mig. Et medejerskab af NFC, der nu overgår til Biris familie. Gambia vil altid være i vores hjerter, slutter Meyer.

Biri efterlader sig en hustru og seks børn, to piger og fire drenge. Hans søn Yusupha Njie er professionel i Boavista i Portugals bedste række. Han spiller som sin far centerforward, både hos Boavista og på det Gambianske landshold.

Biri Biris meritter:

Biri Biri kom til B1901 i 1972 efter, at daværende B1901-træner og senere landstræner Kurt Nielsen opdagede ham i en træningskamp i Gambia, hvor han scorede.

Han spillede et enkelt år i B1901 inden, at han fortsatte karrieren i Sevilla. Her scorede han 34 mål i 109 kampe.

Han spillede fem år i Sevilla, hvor han ligesom i B1901 efterlod et enormt indtryk. Faktisk efterlod han et så stort indtryk, at Sevillas mest fanatiske fans er kendt som ’Biris’ – opkaldt efter Biri Biri, der ligesom i NFC har legendestatus i den spanske storklub.

Biri Biri vendte herefter tilbage til Danmark, hvor han spillede tre år for Herfølge inden, at han sluttede karrieren i hjemlandet hos Wallidan FC.

I år 2000 blev han kåret til årtusindets bedste spiller i Gambia efter, at han havde spillet på landsholdet fra 1963 til 1987.

Efter fodboldkarrieren sluttede har Biri Biri været viceborgmester i Banjul og fodboldambassadør for det afrikanske fodboldforbund.

Biri Biri og Morten Olsen spillede sammen i B 1901 – her mødes de efter karrieren. Foto: Per Rasmussen/Polfoto

Biri Biri hilser på Prins Henrik før pokakfinalen mod Randers Freja i 1973. Hans Ewald Hansen ses desuden ved siden af Prins Henrik. Foto/Erik Gleie, Polfoto.