Seneste nyt

Farvel til ’Duen’: Læs tidligere holdkammerater og træneres hilsen til Anders

af

Anders Due lagde i går støvlerne på hylden – nu kan du læse nuværende og tidligere holdkammeraters afskedssalut til spilleren med de 207 førsteholdskampe for Nykøbing FC.

Igennem sine mange år i fodboldverden, har Anders Due krydset mange personligheder i form af holdkammerater og trænere.

Vi har taget en snak med nogle af dem, og det er varme ord som Anders Due får med sig på vejen.

Søren Christensen, holdkammerat:

– Anders er en fremragende fodboldspiller, og jeg vil huske ham som en spiller med det bedste venstreben, jeg nogensinde har spillet med. Han har en ekstremt stor spilintelligens, som jeg også selv har nydt rigtig godt af – han kunne jo finde mig i blinde og slå nogle afleveringer, som ikke alle spillere kan se. Det er store ord, men de passer virkelig, og han er også kommet rigtig langt på de kvaliteter i løbet af sin karriere.

– Udenfor banen er han en rigtig god ven, som jeg er kommet mere og mere ind på livet af. Han er et af de klogeste mennesker jeg har mødt – han ved jo Jeg sætter utrolig stor pris på Anders, og den historik vi har sammen i både Nykøbing FC og FC Nordsjælland, hvor vi også nåede at spille sammen.

– Han har været enorm vigtig for klubben. Det er sværere end folk lige tror at komme fra øverste hylde, som han har været på, og så komme hjem til sin gamle klub, der er et lidt andet sted. Men han har været med til at rykke klubben siden han kom hjem, og han har bidraget til forståelsen af, hvad det kræver af os som klub, hvis vi skal opnå vores mål. Alene hans ageren i det daglige og hans store erfaring har bidraget meget til den vision, som klubben har. Derfor er det også rigtig godt og positivt, at han stadig er med omkring klubben. Han vil dog stadig blive savnet i truppen – det er der ingen tvivl om.

– At han kom hjem til Nykøbing FC siger rigtig meget om ham som person. Jeg har stor respekt for folk, der træffer nogle beslutninger med hjertet samt værdsætter, hvor de kommer fra og giver noget tilbage til det sted, hvor man har lært rigtig meget. Det at arbejde for noget man virkelig brænder for, og som er mere end bare fodbold, det er sjovt at være en del af, og sådan ved jeg også, at Anders har det. Så jeg synes, at det er det er enormt respektindgydende, hvad han har præsteret her i klubben.

– Jeg vil gerne sige tak for alt til Anders. Jeg kommer til at savne ham og hans venstreben, der altid kunne finde mig i blinde. Heldigvis vil han stadig være omkring holdet, så vi stadig kan få glæde af ham.

Allan Kuhn, Tidl. træner i AaB:

– Jeg var så heldig at træne Anders i AaB i den periode, hvor jeg overtog som cheftræner, og vi både havde kampe i Champions League, pokalturneringen og i Superligaen. I en periode var vi faktisk ubesejrede i 12 kampe i træk.

– Jeg husker ikke mindst Anders for hans fantastiske frisparksmål mod Villarreal, men også for et mindst lige så flot mål i pokalturneringen mod Fredericia – det er der bare ingen, der har set, fordi det var i den kamp, som det nu var. Det frispark sad også helt oppe i krydset. Han var altid en faktor på standardsituationer, fordi han havde en unik venstrefod.

– Jeg husker ham også for to meget vigtige assists mod Manchester United i Champions League. Han lavede både en til Michael Jakobsen og en til Jeppe Curth på Old Trafford. I det hele taget var han en stor del af dengang, hvor det hele gik op i en højere enhed, og vi i AaB blev nummer tre i vores Champions League gruppe samt derefter spillede os i Europa League 1/8-finalen – blandt andet på grund af to mål af Anders mod Deportivo La Coruna.

– Anders og jeg kom meget hurtigt ind på hinanden. Når man spillede Anders på de spidskompetencer han havde, fik iscenesat hans gyldne venstreben og spillede den form for fodbold, som Anders var rigtig god til, så havde vi en enormt god spiller, der voksede mere og mere ind i trøjen. Det var også derfor, at han blev sikker starter under mig.

– Han var altid arbejdsvillig, og han løb rigtig meget. Han var ikke en spiller, der løb ind og smadrede modstanderne – han tacklede ikke folk ihjel, men han var altid i god form og kunne løbe solen sort.

– Personligt har jeg også altid haft det rigtige godt med Anders. Vi havde det hyggeligt sammen samtidig med, at vi havde en gensidig respekt. Han er bare en fed fyr, og jeg er glad for, at han selv føler, at han er stoppet på det rigtige tidspunkt – det synes jeg er vigtigt.

– Jeg vil gerne sige tak til Anders for en god tid siden. Det var super hyggeligt, og jeg glemmer aldrig det gyldne venstreben, der har været skyld i mange fejringer af mål.

Lars Pleidrup, holdkammerat:

– Jeg vil først og fremmest huske Anders som et godt menneske og en kammerat udenfor banen. Jeg mister ham jo heldigvis ikke udenfor banen, men fodboldmæssigt er det naturligvis ærgerligt, at vi ikke kommer til at spille sammen mere. Han har betydet helt enormt meget for Nykøbing FC og miljøet omkring klubben. Han er en rigtig klog fodboldmand, og han har helt klart rykket en masse små ting i dagligdagen, der har været med til at få klubben hen, hvor den er i dag.

– Det er fedt, at man har den holdning, at man gerne vil komme tilbage til, hvor man kommer fra og ligesom gøre arbejdet færdigt. Anders har virkelig givet meget tilbage til klubben og fodbolden på landsdelen.

– Jeg vil gerne sige tak til Anders for mange gode år både inden vi begge drog ude i den store fodboldverden, men også her sidst i vores karriere. Nu er jeg jo desværre ene mand om at være rigtig gammel på holdet, så det er jeg selvfølgelig lidt ked af, men heldigvis ser jeg ham også privat, så der kan jeg sige lidt hårdere ord til ham.

Carsten Broe, træner 2000-2006:

– Jeg så to meget forskellige spillere i én, da jeg først begyndte at arbejde med Anders (I 2000, red.). Når man så ham spille inde på banen, kunne man jo godt se, at han havde et kæmpe talent – specielt med det venstreben han rendte rundt med. Han var et sjældent talent og en virkelig dygtig spillere på alle mulige parameter.

– Når det så er sagt, så var han også en kæmpe slaskerøv. Når man er det, så er det fuldstændig ligegyldigt, hvor stort et talent man har – så bliver man aldrig til en hylende fis. Jeg kan huske, at jeg sagde til ham, at dét gad jeg ikke at rode med, og at det var helt op til ham selv. Han rettede op på indstillingen i løbet af opstarten i 2001, og så var han da også i startopstillingen mod Humlebæk, hvor han fik debut. Derefter blev han en fast bestanddel af holdet, og det har sidenhen været dejligt at se, at han røg over i den rigtige retning dengang.

– Jeg synes, at det var en kæmpe fornøjelse at være omkring ham i starten og se, hvordan han virkelig tog skeen over i den anden hånd og arbejdede stenhårdt. Jeg har set mange spillere have et stort talent og muligheden for at komme frem i verden, men når man så har slået i bordet og råbt lidt af dem, så er de gået tudende hjem til deres forældre – det gjorde Due ikke. Han skulle kraftedeme nok vise mig, og det har jeg kæmpe respekt for, at han gjorde. Det er altid rart at se spillere skyde brystet frem og levere. Hans karakter sætter jeg utrolig stor pris på, så han er bestemt en af de spillere, som jeg tænker tilbage på med stor glæde.

Joachim Wagner, holdkammerat:

– Jeg synes, at det er en ære at have spillet sammen med Anders, der har opnået så mange ting i sin karriere. Han har spillet Champions League mod eksempelvis Manchester United, så det er da stort at have spillet sammen med en, der har haft en så flot karriere. Jeg vil huske ham for en masse erfaring samt rutine – jeg tror aldrig jeg har set ham stresset i nogen fodboldsituation. Han har givet mig en masse gode råd og fif – en masse små ting, som man kan tage med og bruge på fodboldbanen.

– Han har betydet rigtig meget for klubben, og han har været medvirkende til, at klubben har løftet sig så meget, som den har i løbet af de seneste to-tre år. Han har prøvet nogle større adresser end lige Nykøbing FC, så han ved, hvad det kræver, hvis man skal være med, hvor det er sjovt, og det har han selvfølgelig ladet os vide. Han kom med en masse professionalisme, som vi også kan tage med os videre herfra.

– Vi kommer til at savne ham både på og udenfor banen. Vi kommer også til at savne en, der ved alt om alt samt hans gode humør. Han har aldrig været bleg for at komme med sin mening, så vi alle kunne rykke os i den rigtige retning, så derfor er det selvfølgelig også fantastisk, at han på trods af sit aktive stop stadig vil være i klubben omkring træningen.

Esben Hansen, holdkammerat i ungdomstiden og fra 2001-2002 som senior:

– Jeg lærte Anders rigtig godt at kende, da vi spillede ynglingefodbold sammen. Vi havde et rigtig godt ynglingehold med Due, Pleidrup, Mads Jensen og jeg selv. Det var en god tid, hvor Anders og jeg sås rigtig meget både i fodbold- og privatsammenhæng, så vi har været rigtig tætte – også i de senere år omkring, hvor vi skiftede væk fra Nykøbing FC.

– Det var fedt at tage turen fra ynglingefodbold sammen med Anders, hvor vi jo var med til at rykke klubben et sted hen, hvor den på daværende tidspunkt ikke havde været før. Der var selvfølgelig nogle ældre og mere rutinerede spillere, men vi var en del af rygraden på holdet, og det var en rigtig sjov tid, som vi havde sammen dengang.

– Han har haft en super flot karriere, og han er et menneske med hjertet på rette sted. Det vidner den måde, som han er vendt tilbage til lokalsamfundet på om – ikke blot på fodboldbanen, men også i erhvervslivet i form af hans virke i Business LF. Han giver noget tilbage til landsdelen, og det synes jeg er beundringsværdigt.

Jens Olsen, træner 2016-2018:

– Anders har været med til rykke klubben i den rigtige retning i sin anden tid i klubben, og han har ikke mindst været med til at rykke klubben i 1. division, hvor vi nu har etableret os. Det skal han selvfølgelig have stort tak for.

– Det er også meget spændende, at han nu har valgt at prøve trænergerningen og se, hvad det kan udvikle sig til. Jeg er sikker på, at han bliver et aktiv for især de unge spillere, og det glæder jeg mig meget over.