Seneste nyt

Esben Hansen: Stort ansvar modnede mig hurtigt

af

I starten af årtusindet huserede Esben Hansen på Nykøbing FC’s centrale midtbane med stor succes. Tidlig debut og stort ansvar som anfører var ifølge midtbaneslideren med til at modne ham og give en senere flot karriere.

 I 1988 begyndte den dengang blot syvårige Esben Hansen til fodbold i B1921. Ganske hurtigt stod det klart, at Esben havde et stort talent og allerede som 20-årig fik han da også debut hos Nykøbing FC, der dengang hed Nykøbing F. Alliancen.

Ikke længe efter blev Esben Hansen gjort til anfører, og to år senere gik turen fra 2. division og til OB i Superligaen. Tiden herefter bragte blandt andet Esben debut på landsholdet og til udlandet, men alligevel husker han tiden i Nykøbing FC som noget helt specielt.

– Jeg tænker tilbage på min tid i klubben med meget varme følelser. Det var en fantastisk tid.

– Vi havde en meget stærk ungdomsårgang omkring årtusindeskiftet, hvor jeg spillede sammen med Lars Pleidrup, Anders Due og en masse andre fantastiske mennesker og gode spillere.

– Det var lidt den årgang, der sørgede for, at Nykøbing FC dengang gik fra Danmarksserien til 1. division under Carsten Broes ledelse. Vi var selvfølgelig krydret med et par ældre spillere, men overordnet set var det os unge, som spillede videre sammen og formåede at føre det videre på seniorniveau – jeg husker det som værende nogle rigtig gode år, fortæller Esben Hansen.

Ansvar som anfører gav god Superliga-ballast

Esben Hansen var en del af et hold fyldt med unge spillere, der var blevet betroet spilletid på førsteholdet fra en tidlig alder.

På Esben Hansen hvilede der dog et ekstra stort ansvar, da han allerede som 20-årig blev tildelt anførerbindet. Det var ifølge ham selv med til at modne ham og gøre ham til den spiller og store profil, som han senere hen skulle blive.

– Jeg blev jo anfører allerede som 20-årig, og det var meget specielt for mig. Det modnede mig og mange af os unge spillere, at vi fik lov til at spille førsteholdsfodbold allerede fra en ung alder, og det var rigtig meget værd. Det giver meget mere end at spille på et andethold i en større klub, når man har den alder.

– Selvom vi i starten kun lå i Danmarksserien, så havde vi jo rigtig mange tilskuere på hjemmebane. Det var med til at lægge et positivt pres på os, fordi vi skulle jo ud og levere foran alle de her mennesker. Det var nogle rigtig gode og specielle eftermiddage i Nykøbing F. Idrætspark.

Specielle eftermiddage var det ikke blot for Esben Hansen dengang tilbage i starten af 00’erne, da Nykøbing FC tromlede modstanderne. Også for klubben som helhed var det en sportsligt god tid med flere oprykninger.

Esben Hansen husker da også tilbage på sin tid i Nykøbing FC med stolthed over, hvordan holdet formåede at rykke hurtigt op gennem rækkerne.

– Jeg tænker tilbage på, at vi rykkede op fra Danmarksserien til 2. division og derfra var lidt i tvivl om niveauet. Der nåede jeg ’desværre’ kun at spille fire kampe, fordi jeg kort efter skiftede til OB, men vi vandt alle fire kampe og jeg husker, at vi startede med at vinde 5-1 i Holstebro.

– Så var tonen ligesom sat, og derefter vandt vi de tre næste kampe imens, at vi spillede helt fantastisk med nogle ellers gode ganske modstandere.

– Efter jeg skiftede formåede holdet så at holde skruen lige i vandet og rykke direkte op i 1. division. Det var en speciel gruppe af spillere, som man sjældent oplever, mindes Esben Hansen.

Alt imens holdet rykkede fra 2. division til 1. division var Esben Hansen blevet skippet afsted til Superligaen og OB.

Her slog han hurtigt til og blev en stor succes. Det skyldtes ikke mindst spilletiden, og det ansvar som han i Nykøbing FC var blevet givet.

– Det var dejligt at kunne slå hurtigt igennem i Odense, men var også noget, som jeg var modnet til gennem de sæsoner i Nykøbing FC, som jeg havde haft under Carsten Broe. Det var en tid, der virkelig rykkede.

– Carsten revolutionerede hele klubben og måden at tænke på. Lige pludselig blev der spillet en helt anden form for fodbold, hvor man dominerede alle modstandere. Det var helt nyt og en helt ny måde at tænke på i Nykøbing, hvor både klub og landsdel måske har kæmpet med at være lidt benovede. Det var der slet ikke noget af under Carsten.

– Det tog jeg med mig til OB, og jeg kunne også ret hurtigt se, at jeg havde niveauet til at kunne gøre mig gældende i Superligaen. Så det var bare at gribe taktstokken, og det kunne jeg fordi jeg havde været anfører på et hold med et rigtigt godt niveau. Det var helt naturligt for mig, fortæller Esben Hansen.

Vision om Superliga har substans

Det er efterhånden seks år siden, at Esben Hansen stoppede karrieren og 15 år siden, at han spillede for hele Lolland-Falsters hold.

Sidenhen var han taget hul på et jura-studiet, der blev færdiggjort i sommer, hvorfor han nu arbejder som advokatfuldmægtig på et advokatkontor i København. Sideløbende har han arbejdet som fodboldekspert hos Discovery, hvor han især har dækket Superligaen, Premier League og Europa League.

Selvom der altså er sket meget siden NFC- og fodboldkarrieren stoppede, så holder den tidligere midtbanespiller dog et vågent øje med barndomsklubben, som han mener igen har fået substans.

– Jeg følger stadig klubben. Jeg vil sige det sådan, at jeg altid tjekker Arsenals resultat på livescore først, og så tjekker jeg Nykøbing FC’s lige bagefter. Det gør jeg, fordi projektet efter min mening for første gang i mange år har noget substans, der giver mening. Jeg kan se, at det er en god og stærk gruppe af unge spillere, man har fået samlet, og det er glædeligt.

– Jeg håber virkelig på, at projektet om Superliga i 2020 kan realiseres. Det bliver svært, men man har da bestemt muligheden. Det kan man også se på nogle af de hold, der er rykket op i de seneste sæsoner, vurderer Hansen.

Nutidens Nykøbing FC-hold har paralleller til det hold, som Esben Hanen spillede på tilbage i starten af 00’erne, og en af disse er, at der på dagens mandskab også er mange unge spillere.

Esben Hansen mener da også, at det er det helt rigtige at satse på unge og lokale talenter.

– Det er vejen frem at satse på de unge spillere. Det er jo det som Nykøbing og Lolland-Falster kan. Der er et kæmpe opland, og hvis man har infrastrukturerne, de rigtige trænere og den rigtige sportslige ledelse, som det ser ud til, at man har lige nu – jamen så ser det godt ud.

Nykøbing FC gav varmt venskab

Esben Hansen startede med at spille fodbold i Nykøbing FC’s ene moderklub, B1921, hvorfor det var begrænset, hvor meget han havde med B1901 at gøre. Det ændrede sig dog, da han kom på Nykøbing FC, og det åbnede op for nye bekendtskaber.

– Jeg har et rigtig godt minde, der egentlig ikke er så fodboldspecifikt. Jeg kom fra B1921 og lærte gennem Nykøbing FC Tage Nothlev at kende. Det var nok ikke sket, hvis ikke det var for klubben.

– Tage Nothlev og jeg endte med at have et rigtig varmt venskab. Han er jo desværre ikke med os længere, men jeg holdt kontakten med ham efter, at jeg flyttede fra Lolland-Falster.

– Det betød ekstremt meget for mig at lære et så fantastisk menneske at kende. Det var måske noget af det, der gav mig allermest og som jeg den dag i dag sætter rigtig meget pris på, slutter Esben Hansen.

Følg med i morgen på vores Facebookside, hvor vi åbner næste låge i Nykøbing FC’s julekalender.