Seneste nyt

Christensen: Vi er i bedre fysisk form end nogensinde

af

Nykøbing FC’s fysiske træner Thomas Christensen styrer opstartens fysiske træning med hård hånd. Det hårde slid som spillerne lægger for dagen har ifølge Christensen givet pote.

Der er spillet en time af træningskampen mod Næstved, og den traditionelle udskiftningsmølle sættes i gang. Ud skiftes en god håndfuld trætte spillere, men hvis de havde troet, at arbejdsdagen sluttede der, tog de fejl.

Nykøbing FC’s fysiske træner Thomas Christensen står nemlig på sidelinjen med en stak kegler, som han sammen med de udskiftede spillere tager med ned bag det ene mål, hvorefter den står på løb.

Eksemplet fra Næstved er blot et ud af mange, der tydeliggør, hvor stor vægt, der er blevet lagt på det fysiske arbejde i opstarten. Ifølge Thomas Christensen giver det hårde slid da også resultater.

– Vi har gang i en rigtig god opstart, og vi har allerede rykket os rigtig meget. Det fysiske mål med opstarten var, at vi gerne ville lægge et niveau eller to på alle de fysiske parametre, og det har vi formået.

– Vi ser rigtig stærke ud på alle de eksplosive parametre såsom accelerationer og agilty samt spring og vendinger. Specielt spring ser vi rigtig stærke ud på.

– Det konditionelle ser også rigtig lovende ud. På den første konditest vi lavede, så vi fine ud, men nu har vi rykket os et niveau eller to yderligere på den også. Vi kommer til at gå ind i det her efterår i rigtig god form, og måske faktisk den bedste form, som vi endnu er gået ind i et efterår med, siger Nykøbing FC’s fysiske træner Thomas Christensen.

Nykøbing FC’s fysiske team har en stor del af æren for, at spillerne er på vej i topform, men Thomas Christensen lægger stor vægt på, at spillernes indstilling til den hårde træning er noget helt specielt.

– Spillerne træner simpelthen så godt. De tager imod det hele. Vi havde en sindssyg hård træning forleden med voldsom intervalspil og intense løb, men de tager bare imod det. Man kan virkelig se, hvor gerne de vil det her – de rykker sig hele tiden.

Spillerne skal presses til grænsen

I opstarten til en ny sæson, skal der bygges form på hos spillerne. Spillerne har dog forskellige grænser, og ifølge Thomas Christensen er det da også en vigtig balancegang at presse spillerne til grænsen uden, at de bliver skadede.

– Man skal presse spillerne, og det skal også gøres helt til grænsen. Det skal vi gøre for at rykke dem, og jo bedre form de er i, desto mere skal de presses. Man skal dog også have respekt for, at man ikke skal ødelægge nogen, men i stedet bygge på, fortæller Christensen, inden han fortæller uddybende om balancegangen.

– Man skal sørge for hele tiden at snakke med spillerne og hele tiden være henne og klappe dem på skulderen, spørge hvordan de har det og huske dem på, at de skal passe på deres krop. Man skal hele tiden have en tæt dialog med dem – det er vigtigt.

– Den del af arbejdet er i samarbejde med vores fysioterapeut Anders Thuen, som har en rigtig god fornemmelse for spillerne. Vi har virkelig haft en god opstart med tæt dialog mellem både fysioterapeuter, spillere, de øvrige trænere og så mig.

En del af opstarten er en række fysiske test, som klubbens fysiske team kører spillerne igennem. Her bliver intet overladt til tilfældighederne.

– Vi lader dem løbe igennem nogle fotoceller, hvor vi kan se, hvor hurtige de er på accelerationen fra henholdsvis nul til fem meter og nul til 10 meter. Vi går også ind og måler på deres maksimale løbehastighed, hvor hurtige de er i sprinter med vendinger samt hvor højt og eksplosivt de springer. Her ligger vi altså og kan matche nogle hold, der divisionsmæssigt ligger bedre end os.

Et stærkt træningsmiljø giver resultater

Nykøbing FC har gennem længere tid oparbejdet et træningsmiljø, der tillader spillerne at forbedre sig mest muligt.

Det mærker Thomas Christensen da også.

– Som stadig forholdsvis ny i klubben, kan jeg godt mærke, at der er et miljø, som man har været i gang med at bygge op over mange år.

– I hele sidste sæsons første halvsæson kunne vi sige, at hvis man isoleret set kiggede på anden halvleg, så ville Nykøbing FC faktisk ligge nummer et. Det er jo en meget god indikator for, at vi var i god form.

– Det tror jeg både skal tilskrives, at spillerne selvfølgelig rigtig gerne vil det, og at de er sindssygt gode at arbejde med, men også det med, at vi træner seks gange om ugen og har et godt miljø, siger Christensen.

Holdet har i forhold til sidste sæson haft en uge mere uden divisionsfodbold. Den længere forberedelsestid har tilladt det fysiske team at skrue forventningerne til spillernes form lidt i vejret.

– Den længere opstart har betydet, at vi har kunne lægge en plan for at lægge en fysisk niveau mere på. Det gør man normalt i vinterperioden, hvor der er en længere opstartsperiode og derfor bedre mulighed for at gøre det, men vi har valgt også at gøre det i sommeropstarten. Vi har trænet lidt mere intenst, end vi har gjort i andre sommeropstarter, og det kan man forhåbentlig se i efteråret, siger Christensen, inden han vurderer spillernes form som værende rigtig god.

– Der er selvfølgelig nogle individuelle hensyn, og nogle har haft en skadeshistorik, der gør, at de ikke pt. er i samme form, som de har været tidligere. Generelt set, så tror jeg dog ikke, at vi har haft et Nykøbing FC hold, der har været i bedre form, end det er nu, slutter Thomas Christensen.

Nykøbing FC’s næste opgave er fredag, hvor der venter en træningskamp ude mod FC Roskilde.