Seneste nyt

Anders Due: Vigtigt at stoppe på det rigtige tidspunkt

af

Kulturbæreren Anders Due valgte tidligere på dagen efter godt og vel 200 kampe for klubben at stoppe karrieren.

En ægte Nykøbing FC-kulturbærer og den mest vindende spiller fra Lolland-Falster i nyere tid har valgt at indstille karrieren.

Anders Due fik sin debut som 19-årig under Carsten Broe i 2001 og i de efterfølgende fire år fik han 139 kampe, der kastede flotte 35 mål af sig.

Siden drog Anders til Superligaen, hvorfra turen gik henover udlandet inden, at den stod på danske mesterskaber og Champions League deltagelse med AaB.

Sidenhen vendte Anders i 2016 hjem til Nykøbing FC, hvor han både på og udenfor banen har bidraget med stor kvalitet og professionalisme.

Nu stopper Anders Due dog sin aktive karriere, og det efter hele 207 kampe for ’Bjørnene’. Ifølge ham selv var det vigtigt for ham at stoppe på det rigtige tidspunkt.

– Jeg har valgt at stoppe karrieren nu, fordi det har været vigtigt for mig at stoppe på det rigtige tidspunkt, og imens jeg stadig følte, at jeg kunne bidrage. Det har været vigtigt for mig at træffe beslutningen selv og ikke på et tidspunkt, hvor folk synes, at man burde være stoppet noget tidligere. Det er selvfølgelig en mærkelig følelse at stå med nu, men jeg gik allerede med tankerne i foråret, og så brugte jeg den første del af ferien på at tænke det igennem – så jeg er meget afklaret, fortæller Anders Due.

Tiden i klubben har været fantastisk

Anders Due debuterede for hele 17 år siden, da han under daværende træner Carsten Broe fik debut mod Humlebæk. Sidenhen blev det til sammenlagt syv sæsoner for venstrekanten, og det er en tid, som han kigger tilbage på med stor glæde.

– Det har været en fantastisk tid i klubben – både den rejse jeg var med på, da jeg var helt ung, hvor jeg så kom videre ud i andre klubber, men også her de seneste to og et halvt år, hvor det har været fedt at være en del af den nye rejse.

– Allerede dengang jeg tog afsted fra Nykøbing FC, der tænkte jeg, at det kunne være sjovt at vende tilbage en dag. Jeg var godt klar over, at der var en del ting, der skulle gå op i en højere enhed, men det gjorde det så heldigvis, og min anden tid i klubben har også været en sand fornøjelse

– Jeg er selvfølgelig glad for, at mit talent rakte til, at jeg kunne få en karriere også væk fra landsdelen. Det er jo noget af det, som jeg kunne tage med tilbage til Nykøbing FC og bidrage med via de erfaringer, jeg fik gjort mig. Jeg har været rigtig glad for at kunne bidrage til, at nogle nye unge spillere kunne realisere de samme ting, som jeg gjorde tilbage, da jeg fik chancen i 2001, siger Due.

Store personlige og holdmæssige højdepunkter

Nykøbing FC’s nu tidligere nummer 17 opnåede i løbet af sin karriere ting, som de færreste spillere blot kan drømme om.

Spørger man Anders Due om, hvad hans højdepunkterne gennem karrieren har været, så er det dog primært de ting, der er opnået som hold, der skinner igennem.

– Personligt har det været stort for mig at klare det så godt, som jeg nu engang har, og at jeg har formået at flytte fra klub til klub på transfer. Så må man jo have gjort noget rigtigt.

– Det var selvfølgelig også en drøm at komme til udlandet. Det blev måske ikke helt så lang tid, som jeg havde drømt om, men hvis det var blevet det, så var jeg omvendt gået glip af nogle gode år i AaB, hvem jeg er rigtig glad for, at jeg var med til at opnå store resultater med. Vi vinder to mesterskaber og vinder også en enkelt pokaltitel i en tid, hvor FC København var virkelig dominerende. .

– På samme måde var Champions League selvfølgelig en kæmpe oplevelse, men i sidste ende, så tror jeg på, at det er de ting, man har opnået som hold, som man vil huske tilbage på, fortæller Anders Due, der tilbage i 2008 scorede et i AaB-kredse legendarisk frisparksmål mod Villarreal i Champions League.

Bliver i Nykøbing FC

Selvom vi ikke får Anders Due at se mere på banen, så vil han dog stadig spille en rolle i klubben.

Anders har således takket ja til en trænerrolle omkring den individuelle træning på førsteholdet samt en rolle i det tekniske udvalg, der bliver omdrejningspunktet i talentudviklingen.

– Den beslutning jeg har truffet om at stoppe karrieren hænger også sammen med, at det er sådan, at jeg bedst kan være med til at realisere klubbens og spillernes målsætning om at prøve det som både jeg, Søren Christensen og Claus Jensen har prøvet gennem vores karriere. Det altoverskyggende er, at vi formår at få spillere den vej.

– Jeg er derfor også rigtig glad for, at jeg fortsætter i klubben og stadig kan bidrage. I første omgang kommer jeg til at være specieltræner. Jeg kommer til at være med omkring de træninger, hvor der skal trænes rigtig meget individuelt, og der skal jeg i første omgang forsøge at løfte spillernes niveau yderligere. Jeg tror rigtig meget på, at det man øver sig meget på til træning, det bliver man også god til, fortæller Due inden, at han uddyber.

– Det bliver selvfølgelig umiddelbart på områder, hvor jeg har mine forcer. Jeg glæder mig rigtig meget til at komme i gang, og jeg håber meget på, at jeg kan få nogle spillere til at blive endnu bedre og skarpere på nogle af de spidskompetencer, som jeg har haft gennem min karriere.

Stor tak til hele klubben

Der kan ikke herske nogen tvivl om, at Anders Dues fodboldhjerte banker for Nykøbing FC, og der er da også mange mennesker, der falder ham ind, når det kommer til en sidste og vemodig hilsen til klubben.

– Jeg vil gerne sende en stor tak til alle de mennesker i og omkring klubben, som gør det vemodigt at sige farvel. En stor tak af hjertet til alle de fans og supportere, som hver eneste gang støtter holdet i tykt og tyndt i jagten på sejr. En stor tak til alle de frivillige og unge fodboldspillere, som hjælper til på stadion m.m – uden jer var der ingen klub.

– Til sidst en stor hilsen til mine holdkammerater og trænerteamet. Jeg tror ikke på lyrikken omkring, at fodboldverden er kold og kynisk. Jeg har fået mine bedste venner i denne verden, og jeg har nydt det på alle måder. I vil helt sikkert blive savnet, men i slipper jo heller ikke helt af med mig. Min motivation for Nykøbing FC og jagten på drømmen hos klubben, og den enkelte spiller, vil jeg stadig bidrage til, slutter Anders Due.

Fakta om Anders Due:

Født: 17.3.82 (36 år)

Debut: April 2001 mod Humlebæk i Danmarksserien. Anders var 19 år, da han debuterede.

Karriereforløb: 2005-06 FC Nordsjælland  –  31 kampe/4 mål, 2006-07 Vitesse Arnhem  –  25 kampe/1 mål, 2008-14 AaB  –  189 kampe/19 mål (indimellem udlånt til FC Nordsjælland 10 kampe/1 mål), 2014-15 FC Vestsjælland – 38 kampe/5 mål, 2016-18 Nykøbing FC  –  sidste kamp mod Skive i maj 2018.

Antal kampe for NFC: 207 kampe/43 mål.