Seneste nyt

21. December: Den ikoniske oprykning i Thisted

af

Turen er kommet til at tage et tilbageblik på den dramatiske og ikoniske eftermiddag i Thisted, hvor en sen scoring sikrede Nykøbing FC oprykningen til 1. division.

18. juni 2016 vil altid stå som et fyrtårn i Nykøbing FC’s historie. Datoen markerer nemlig oprykningen til 1. division efter en voldsomt dramatisk eftermiddag i det nordjyske, hvor et mål i kampens døende minutter sikrede den store forløsning.

En uge fyldt med nerver

Nykøbing FC var i foråret 2016 i oprykningsspillet i 2. division. Holdet lå i den nedre halvdel, men via en forrygende forårssæson og en slutspurt befandt man sig pludselig i topstriden og med i kampen om en plads i 1. division.

Før sæsonens sidste kamp, havde man taget tre sejre på stribe over henholdsvis Middelfart, HIK og Aarhus Fremad, hvorfor Jens Olsens mandskab stod med en matchbold i det nordjyske, da en sejr over Thisted ville sikre oprykningen til 1. division.

Kasper Jensen – der skulle vise sig at få en hovedrolle på Lerpytter Stadion – husker ugen op til den afgørende kamp som værende fyldt med nerver.

– Det var en virkelig spændt uge, og den var fyldt med nerver. I starten af ugen forsøgte man lidt at lade vær med at tænke på den, så det ikke blev en alt for lang uge. Man så selvfølgelig frem til kampen, og man ville rigtig gerne i gang med den, men der var stort fokus på opgaven fra hele truppen. Nogle gange skulle man selvfølgelig lige have luft og snakke om kampen og om, hvor fedt det ville være at vinde, men oftest var der bare fuld fokus på de ting, der skulle være styr på før kampen.

– Vi vidste alle, hvad der skulle til, og vi vidste alle, at vi skulle op mod et godt hold, der har en stærk hjemmebane. Det var en lang og hård, men også en god træningsuge, fortæller Kasper Jensen inden, at han bakkes op af nu tidligere NFC-spiller, Jan Berner, der ligeledes startede inde i kampen.

– Det var en speciel følelse, man gik rundt og havde i kroppen. Det føltes nærmest som en slags pokalfinale, fordi alt var på spil, siger Berner inden, at han fortsætter.

– Det var en taktisk uge, hvor Jens gjorde meget ud af at fortælle os, hvordan kampen skulle gribes an. Det var en meget målrettet uge, og der blev ikke pisket en stemning op, så vi gik og var overtændte. Man fik selvfølgelig en masse kriller i maven i løbet af ugen, men vi glædede os virkelig til at skulle op og spille kampen.

Forberedelserne var i top

Intet var overladt til tilfældighederne, da forberedelserne til den store kamp i Thisted skulle planlægges.

Det blev derfor besluttet, at truppen for første gang skulle have en overnatning på et hotel før en kamp, og det hjalp ifølge Kasper Jensen holdet til at ramme det helt rette spændingsniveau.

– Det var anderledes. Man kunne virkelig godt mærke, at det var en stor kamp, og det gav os rigtig meget at kunne forberede os på den måde. Samtidig var det også lidt underligt at skulle bruge en hel weekend på en kamp – det havde vi jo ikke prøvet før.

– Vi havde et langt taktikmøde med Jens dagen før kampen, hvor der virkelig blev gået i dybden med Thisted, og han talte rigtig meget om det mentale aspekt i kampen.

– Det var ikke nemt at ramme det rette spændingsniveau, men Jens gjorde os opmærksomme på, at vi selv kunne afgøre, om vi skulle rykke op, og at vi ikke skulle være nervøse, fordi vi var et bedre hold end dem, fortæller Kasper Jensen.

Også Jan Berner nødt den sidste fase af forberedelserne til kampen, og den gjorde ifølge midtbaneslideren, at han var fuldstændig rolig op til kampen.

– Det sjove var egentlig, at man var helt rolig, da først vi kom til Thisted. Vi var så godt forberedte, og vi havde bare en rigtig god følelse fra start til slut.

– Der var ikke så mange på holdet, der havde spillet store kampe før, men der blev gjort et rigtig stort stykke arbejde for, at vi skulle føle kampen som en helt normal af slagsen. Det tror jeg betød rigtig meget, siger Berner inden, at han dog godt vil indrømme, at det kriblede lidt ekstra i kroppen, da han stod op om morgenen på kampdagen.

– Man var selvfølgelig lidt rastløs aftenen før kampen, fordi folk ville bare gerne ud og spille den her kamp. Vi hyggede os dog også rigtig meget, og sammenholdet på holdet var specielt, så stemningen var helt fantastisk. Det var en rigtig god opladning til kampen – det var værre dagen efter, da man stod op. Så kunne man ikke vente længere på at komme i kamp.

89 minutter på pinebænken

Efter en overnatning på et hotel nær Thisted, var dagen endelig kommet, hvor nerverne måtte lægges på hylden og alle de gode forberedelser skulle tages med ind på banen til 90 afgørende minutter om oprykningen til 1. division.

Kampen var blot få minutter gammel, da Nykøbing FC kom foran på et selvmål af Thisted. Kort tid efter lagde Jan Berner op til Lars Pleidrup, der kunne gøre det til 2-0, hvorfor NFC var sikret en regulær drømmestart på skæbnekampen.

Ifølge de to aktører gav starten vinger.

– Det var lidt uvirkeligt pludselig at føre 2-0 efter et kvarter – pludselig stod man jo nærmest med begge ben i 1. division. Vi var ovenpå, og vi havde også en del muligheder i 1. halvleg for at udbygge føringen yderligere, siger Kasper Jensen inden, at han bakkes op af Jan Berner.

– Jeg havde en sindssyg god følelse i kroppen efter den start på kampen – vi følte virkelig, at vi var i kontrol.

Den gode følelse blev taget med ind i omklædningsrummet i pausen, hvor stillingen stadig var 2-0 til Nykøbing FC. Her snakkede holdet ifølge Kasper Jensen om, at holdet skulle fokusere og ikke tabe hovedet. Også Jan Berner havde på dette tidspunkt stadig en fantastisk fornemmelse.

– Jeg kan huske en episode i omklædningsrummet i pausen, hvor Joachim Wagner og jeg får kigget over på hinanden og bare smiler. Vi havde virkelig følelsen af, at det her gik den rigtige vej. Vi var rolige, i kontrol og vi virkede ikke bange for at vinde kampen. Vi moste bare på og energien var virkelig god, mindes Berner.

På trods af, at holdet havde snakket om ikke at tabe hovedet, så var det et anderledes Nykøbing FC-mandskab, der kom ud til anden halvleg på Lerpytter Stadion.

Thisted fik reduceret til 2-1 med en halv time tilbage af kampen, og det ændrede ifølge Kasper Jensen kampen.

– Vi følte os så meget ovenpå, så da de pludselig reducerer, så kan der ikke undgå at snige sig lidt nervøsitet ind. Det satte os jo i en situation, hvor der var lang tid tilbage af kampen, og vi ville jo ikke bare stå nede i forsvaret og parere. Thisted overtog kampen efter scoringen, siger Kasper Jensen.

Hjemmeholdet udnyttede spilovertages til også at få udlignet, og så var en regulær drømmestart ændret til et mareridt for NFC-spillerne, der ellers havde følt, at de havde kampen præcis, hvor de ville have den.

– Da de scorer til 2-2, så havde man mest af alt lyst til at slå sig selv i hovedet med et bat. Det var som om, at der var en, der havde stået og viftet med 1. division foran næsen på en, og så blev det fjernet, fortæller Jensen.

– Det var en mavepuster, da de fik udlignet til 2-2. Vi var blevet for komfortable ved kampen, men Thisted styrede 2. halvleg, og de havde også et par store chancer for at komme foran. Vi blev lidt shaky, og det blev tydeligt, at vi var et meget ungt hold, som ikke havde stået i sådan en situation før, mindes Jan Berner, der dog sammen med resten af holdet gravede dybt og fandt en ’never say die’-attitude frem mod slutningen af kampen.

Den store forløsning

Efter 89 minutter stod kampen 2-2, men ingen af holdene kunne på daværende tidspunkt bruge ét point til noget, hvorfor chancerne væltede frem i begge ender.

Få sekunder før dommerens tillægstid begyndte kom den helt store forløsning dog, da Kasper Jensen udnyttede en løs bold i feltet og skabte ekstase for holdet, de mange medrejsende NFC-fans og ikke mindst den karantæneramte anfører Mathias Olsen, der i hvert fald indtil scoringen pænt havde indfundet sig på tribunen.

– Jeg blev taget ud i det 80. minut, og jeg kan huske, at jeg var langt mere urolig udenfor banen end indenfor banen. Det jeg husker tydeligst er, at vores anfører Mathias Olsen, der jo havde karantæne og derfor sad på tilskuerpladserne, hoppede over hegnet og løb ned sammen med de jublende spillere.

– Det var en kæmpe forløsning, og det er svært at beskrive de følelser, der går gennem kroppen. Man er fuldstændig i ekstase og det var surrealistisk. Tiden stod stille i de sekunder, hvor man bare sprintede ind på banen for at fejre scoringen, mindes Jan Berner.

Kasper Jensen har scoret 14 mål i sine 139 førsteholdskampe for Nykøbing FC, men der er ingen tvivl om, at målet i Thisted er det, der står klarest i hans hukommelse. Forsvarsspilleren husker oplevelsen som værende nærmest uvirkelig.

– Jeg ved slet ikke, hvad der går igennem mit hoved, lige da jeg scorer. Et eller andet sted tænkte jeg, at det ikke kunne være rigtigt og jeg ventede lidt på, at dommeren ville fløjte for offside eller frispark, så det kunne blive ødelagt for mig og holdet. Men det skete ikke, siger Kasper Jensen, der derfor kunne juble med holdkammeraterne.

– Nicky Bertelsen får fat på mig, så jeg ikke sprinter ud af stadion, og så kommer resten af holdet jo og jubler. Jeg kan huske, at jeg næsten ikke kunne få vejret, fordi halvdelen af dem havde hænderne rundt om min hals. Det var en vanvittig følelse, griner han.

En oplevelse for livet

Med få minutter tilbage af kampen satsede Thisted alt de havde for desperat at klynge sig til deres oprykningshåb.

Forsvarsspiller Kasper Jensen husker de døende sekunder som være utroligt nervepirrende inden, at den endelig jubel kunne bryde løs.

– De har en eller to kæmpe chancer i tillægstiden, og der er en, som nærmest sparker over fra lige under mål. Der tænkte man bare, at der var vi sgu heldige. Vi kom til at stå og parere i forsvaret, fordi Thisted bare smed samtlige 11 mand op i feltet. De skulle jo også op og bruge et resultat.

– Det var vanvittigt nervepirrende – en latterlig nedfaldsbold kunne jo gøre, at vi ikke kom i 1. division, men vi holdt heldigvis stand, og så gik det helt amok, fortæller Kasper Jensen.

Spørger man Jan Berner om hele oplevelsen og timerne efter kampen, så er det tydeligt, at oplevelsen i Thisted har gjort stort indtryk. Han husker tydeligt glæden over resultatet og den efterfølgende fejring.

– På stadion fejrede vi det alle sammen med alle de fans, der havde taget den lange tur. Det var helt vildt så mange fans, der var rejst med – det var ekstraordinært. Vi stod på banen og fejrede det sammen med dem i lang tid.

– I omklædningsrummet fik vi noget champagne og alt blev jo klistret til med det, fordi vi stadig var helt i ekstase og sprøjtede det udover det hele.

– Busturen hjem varede syv timer, men den føltes kun som to eller tre, fordi den bare fik fuld gas. I Drachmann Loungen var der så en masse fans og sponsorer, der tog imod os og det føltes nærmest som en heltemodtagelse, fortæller Berner inden, at han fortsætter.

– Det var en vild uge og en vild dag oppe i Thisted. Det er den største fodboldoplevelse, jeg har haft. Det var sådan en dag, man håbede ville blive ved, og når man sådan tænker tilbage på det, så er jeg meget taknemmelig over at have været med til at opleve det.

– Det at opnå oprykningen sammen med nogle, man rigtig godt kan lide og er ens bedste venner, det er sindssygt og det er rigtig fedt at tænke tilbage på. Det er noget jeg altid vil huske, slutter han.

Siden oprykningen har Nykøbing FC bevaret sin position i 1. division og de to efterfølgende sæsoner bød på solide syvendepladser i landets næstbedste række.

Klubben er pt. i gang med sin tredje sæson i træk i 1. division, og det med en historisk høj placering over vinteren som nummer fire.

Her kan du gense dramaet fra den fantastiske eftermiddag i Thisted, hvor oprykningen til 1. division blev sikret.